Rozemeijer Paddle & Giant Paddle…
Paddles…een puik stuk(je) softbait….
Het zal de oplettende roofvisser niet ontgaan zijn dat de laatste jaren softbaits enorm in populariteit zijn gestegen en dat is niet voor niets. Deze zachte, vaak verleidelijk schuddende aasjes, blijken goede vangers te zijn.
Waren het voorheen vooral de “twister-achtigen”, de laatste tijd doen de schoepstaarten het erg goed.
Als team Rozemeijer kennen wij de kracht van een goede shad en we besloten enige jaren geleden met een allrounder op de markt te komen. Een shad met een lengte die geschikt zou zijn voor zowel de polder visser als voor de snoek(baars)visser op het grotere water. Met die insteek kwamen de eerste tekeningen en een paar maanden later lagen de prototypes op de mat, de Pike Strike Paddle was geboren.
Met zijn 17cm lengte en een gewicht, zonder loodkop, van 36 gram is de Paddle met een lichtere spinhengel goed te vissen. In de polder adviseren wij een lichte loodkop van maximaal 10gram of een shallow screw om hem heel rustig te kunnen vissen. Een dreg in maat 1, onderin de buik prikken, is voldoende. Om die reden gebruiken wij bij de Paddle bijna altijd schroef loodkoppen. Voordeel van één dreg is dat alle kracht bij de aanslag op deze dreg komt en bij een gehaakte vis hangt de shad buiten de bek van de vis waardoor de shad minder snel zal beschadigen.
Toch bleef het bij het team knagen, omdat de meeste van ons graag op het grote water vissen. De Paddle liep schitterend, maar 17cm vonden wij net wat aan de kleine kant. Besloten werd om een nieuw model in het leven te roepen, de Giant Paddle. Deze grote, dikbuikige broer, moest de dames van het grote water beter verleiden. En zo geschiede, de Giant Paddle was geboren. Er werd niet alleen 6 centimeter in lengte toegevoegd, maar ook de omvang nam een stuk toe. Dit resulteerde in een shad van 23cm en een gewicht van 98gram. Bij het zien van dit stuk rubber wisten wij het meteen, een topper!
Tijdens de eerste testdagen kregen het team een aantal vraagtekens te verwerken. Liep de shad niet goed? Nee, dat zeker niet. In tegendeel zelfs, de shad liep heel erg mooi. Een mooie staartbeweging en een heerlijke schommelende actie, dat moest vis opleveren. Opvallend genoeg waren de eerste vissen die gehaakt werden allemaal snoekbaarzen. U leest het goed, snoekbaarzen! Geen kleintjes, maar allemaal vissen van 60cm of groter. En die vissen lagen op de stekken waar wij de snoeken verwachten en niet op een diepte van 10 meter. Teamlid Thijs werd zelfs helemaal gek van die snoekbaarzen en beloofde plechtig te stoppen met snoeken en snoekbaarsvisser te worden. Uiteraard vonden wij het vangen van deze mooie vissen geen straf en was het voor ons een extra teken dat we een goede shad hadden ontwikkeld.
Gelukkig voor ons lieten de eerste snoeken ook niet lang op zich wachten. Diverse mooie vissen konden de Giant Paddle niet voorbij laten gaan en hier waren ook een paar hele grote dames tussen. Wat te denken van een snoek van 125cm en een gewicht van 18kg die een getrolde Giant Paddle in de kleur Crazy Fire niet voorbij kon laten gaan.
De Giant Paddle is op meerdere manieren te vissen.
In de zomer, wanneer er veel planten staan, is een shallow screw een goede optie. De Giant Paddle wordt verkocht met de shallow screw al in de shad, dus deze hoeft niet aangeschaft te worden. Net als veel andere shads moet er zelf een stinger bij gemaakt worden.
Hierbij adviseren wij de 50lbs coated wire van Rozemeijer (sleeve maat 1.8) en twee dreggen in de maat 2/0 (type Gamakatsu 13B). Wil je de Giant Paddle toch iets dieper vissen, dan kun je natuurlijk voor loodkoppen in diverse gewichten kijken. Meestal houden wij 15 gram aan voor het werpend vissen en 25 gram voor het trollen. Hier gaat onze voorkeur ook weer uit naar schroef loodkoppen en niet meer de traditionele loodkop met jighaak.
Beide softbaits worden in vijf verschillende kleuren geleverd en worden verdeeld door Dutch Tackle Company, het bedrijf wat onder andere Rozemeijer verdeeld. Rozemeijer ligt inmiddels in een groot deel van het land in de hengelsportwinkels en er komen er nog steeds bij…