, ,

Er op uit met de Rozemeijer Spin-it

Er op uit met de Rozemeijer Spin-it

Ondanks het feit dat de spinhengel een van de meest verkochte hengels is op roofvis gebied, heeft menig sportvisser toch een soort haat liefde verhouding met dat ding. Veel vissers stappen na korte tijd toch snel over op het vissen met een reel.

De spinhengel verdwijnt vaak redelijk snel in de hoek en wordt dan vergeten. Zo ging dat ook bij mij. Sterker, ik had tot voor kort niet eens meer een spinhengel staan. Tot de nieuwe hengels getest moesten worden. Omdat ik, als ik vis, in de polder actief ben, heb ik mijzelf min of meer verplicht om de Spin-It aan de tand te voelen. Terug naar het vissen met een molen. Gewoon eigenlijk “old school”  vissen. Verandering van spijs doet eten. Dat blijkt. Ik ben weer helemaal om. Niet dat ik mijn reels aan de wilgen hang, maar ik heb de Spin-it wel omarmd.

 

Weinig tijd is geen excuses meer

De tijd is voor mij een killing item. Fulltime baan, eigen zaak, 2 kinderen en de sociale verplichtingen. Al snel verzand je, als je niet uitkijkt, in een flow waarbij je bepaalde dingen naar achteren duwt. Vissen komt dan op de 4e plaats en dat is en blijft zonde. Zelfs zo erg dat ik af en toe geen zin had. Gelukkig heb ik vismaten die mij wel eens een schop onder mijn hol geven. Zo ben ik de laatste tijd weer lekker op pad geweest. Vaak even alleen een uurtje werpen. Dat is niet lang, maar voor mij al heel wat. En ik kan het nog! Vissen blijft dus leuk, ook als je het een tijdje niet hebt gedaan en je eigenlijk te druk met andere zaken bent. Ik moet zeggen dat ik meteen weer glim als ik een hengel vast heb en aan de waterkant sta. Het ontspant zo lekker en ja.. Het is zo ontzettend leuk. Laatst belde Sander mij op met de vraag of ik toevallig een paar uurtjes had. Zomaar op een woensdag morgen. En heel toevallig kwam het nog eens goed uit. We vertrokken samen naar een ons bekende stek.

 

Minimalistisch naar de waterkant

 

Ik verplicht mijzelf om tegenwoordig niet meer heel veel spullen mee te sjouwen. Als ik een dagje bij iemand opstap op de boot is dat een ander verhaal. In de polder is het sjouwen met allerlei spullen gewoonweg vervelend. Ik wil ontspannen en niet als een pakezel rondlopen. Zeker als je samen gaat kun je afspraken maken wie wat meeneemt. Sander nam dit keer het net mee. De stekken waar we vissen zijn soms lastig te bereiken en moet de vis met een net geland worden. Het Rozemeijer Trap landingsnet is groot, maar qua gewicht wel goed te dragen. De spiegelreflex camera’s lieten we thuis. Onze mobiele telefoons zijn voorzien van camera’s van uitstekende kwaliteit voor zowel film als foto. Scheelt weer sjouwen.

Door bewuste keuzes te maken verplicht je jezelf ook nog eens om met een bepaalde techniek te vissen. Omdat ik de Spin-it graag gebruik, neem ik die dus mee.  Verder een doosje met wat kunstaas en zelf gemaakte stingers. Een tang en wat titanium onderlijnen en klaar is kees. Oh ja… De vispas, niet geheel onbelangrijk natuurlijk. We besloten te vissen met shads. Mijn samples van de nieuwe Rozemeijer Shads gingen dus mee en ik koos voor de Rozemeijer Paddle. Inmiddels zijn de shads volop in productie en zijn de eerste dozen al geleverd. Binnenkort dus ook in de winkel in geweldige kleuren!

Werpen met de Spin-it is een genot. Voordeel van het vissen met een molen is dat je verdere worpen kunt maken. En dat is voor het water waar wij die dag op visten geen overbodige luxe. De Rozemeijer Paddle bevestigde ik middels een Shallow Srew aan mijn onderlijn. Omdat in dit viswater heel veel planten aanwezig zijn, is diep vissen zinloos en zou garant staan voor planten harken. Met een Shallow Screw vis je de shad onverzwaard en kun je hem ondiep vissen. Echt een topuitvinding als je het mij vraagt. De Rozemeijer Paddle heeft een geweldige actie. De staart schudt als een malle en het lijfje waggelt lekker mee. De Spin-it geeft de actie geweldig goed door. Een gevoelige hengel met wat mij betreft de perfecte actie. Soepel in de top, stevig in het handvat. Een hengel waar je in de polder maar zeker ook op het grotere water echt mee uit de voeten kunt zonder in te leveren op actie of plezier bij het drillen van een vis.

 

 

Het materiaal

 

De Spin-it vis je met een molen. Dat is wel weer even wennen. Ik vis eigenlijk altijd met een reel. Behalve met dropshotten of gooien met kleine pluggen. Snoekvissen met een molen was voor mij echt wel weer lang geleden. Net als fietsen verleer je het niet. Heeft ook wel weer wat. Het ligt weer anders in de hand en de mooie tingelende slip van een molen kan ik ook wel waarderen. Dikke dyneema op een molen werpt niet fijn. Tenzij je met een zeemolen aan het vissen bent. Maar die past niet lekker op de Spin-it. Ik vis zelf met een molen welke qua grootte gelijk is aan een molen van het model 2500. De 1000 molens vind ik persoonlijk te klein voor het grotere werk en gebruik ik uitsluitend bij het verticalen of dropshotten. Met een 2500 is de Spin-it prima in balans. Op de spoel heb ik 15/00e dyneema. Het merk doet er wat mij betreft niet zo toe. Die keuze is voor iedereen weer verschillend. Ik koos nu voor een titanium onderlijn. Het had ook zomaar fluoro carbon of gewoon 7 strand kunnen zijn, maar die had ik vandaag niet bij me. De Shallow Screw past echt precies in het lijf van de Rozemeijer shads. Echt een perfecte combi. Verder gebruik ik een stinger met een enkele dreg. Maatje 2 is naar mijn idee ruim voldoende.

 

Een echte allrounder

 

Eigenlijk een term waar ik altijd mijn vraagtekens bij had. Allrounder. Dat betekend meestal dat hij voor veel dingen geschikt is maar nergens echt in uit blinkt. In dit geval niet. De Spin-it is een topper. Waar je bij een spinhengel vaak denkt aan het vissen met een plug, is de Spin-it echt geschikt voor meer. Niet alleen de polder sloten maar ook de grotere plassen en zelfs de rivier! Vissen met kleine pluggen op de rivier op baars, vissen met pluggen zoals de Fat Izy, vissen met een streamer of gewoon met een shad. Het kan. De hengel geeft op elk vlak een goede feedback. Je voelt als visser gewoon goed wat je kunstaasje doet en pikt een aanbeet er feilloos uit! De Spin-it buigt niet helemaal om als je een plug binnen sleept. Je hebt dus ruim voldoende kracht om een aanbeet te verzilveren en de haak goed te zetten. En bij een stevige dril kun je ook goed gas geven en een dikkere vis een bepaalde kant op dirigeren. Deze hengel is kan niet van alles een beetje, de Spin-it kan alles gewoon goed. Goede verdeling van de ogen, 2 delig en dus makkelijk te transporteren. Verder een krachtpatser waar je ook bij kleinere vissen veel plezier van hebt. Overigens vis ik zelf met de lange versie van de Spin-it, die van 2,50 meter.

 

En vis kwam er

Sander viste met de Grind-it in combinatie met een reel. Ik moest mijn eerste worp nog maken of Sander had al beet. Een leuke snoek pakte zijn shad. Sander viste met een Svart Zonker Mc Rubber van 21 cm. Na het onthaken en een foto mocht de snoek weer zwemmen. Er volgde nog een hoop aanbeten maar de snoek was voorzichtig. Ook bij mij was het een aantal keren raak. In een hoekje wat rook naar snoek, voelde ik een harde tik op mijn hengel. Daarna voelde ik niks meer. Eenmaal binnen gehaald zag ik flinke schade aan de Rozemeijer Paddle. De staart was mooi gescheurd door snoek tanden. Een paar worpen verder was het weer raak. Ook deze dame bleef niet plakken en had het kennelijk gemunt op de staart van de shad. Prima kwaliteit van het rubber trouwens want de staart bleef er aan. Thuis smelt ik die gaten wel weer dicht. Buiten een paar aanbeten en een aantal voorzichtige volgers wilde de vis niet echt goed happen. Tijd voor een nieuwe stek.

 

Veel begroeiing aan de waterkant. Hoge rietkragen en een breed bed van waterlelies zorgden voor een lastig bereikbare stek. Maar al snel vonden Sander en ik een paar plekjes. Ik besloot bij een brug te gaan vissen en die stek eens goed uit te kammen. Maar daar kwam weinig van terecht. Bij een overhangende boom zette ik zorgvuldig mijn eerste worp in. Na het sluiten van de beugel van mijn molen en het maken van mijn eerste slag, voelde ik een harde tik en sloeg ik meteen aan. HANGEN! Riep ik naar Sander. En of ze hing. Een dikke kolk en een kromme Spin-it vertelden mij dat het wel goed zat. Even later sprong de vis geheel uit het water. Ik zag dat het in ieder geval een mooie vis was. Sander snelde naar mij toe met het net. Vanaf deze plek was een handlanding onmogelijk. Na een korte dril lag de vis in het net. Ze had de Rozemeijer Paddle goed gepakt en was er vol overheen geschoven.  We zagen wel dat een dregpunt een kieuwboog geraakt had. Onthaken via de “achterdeur” was de oplossing en Sander deed dit snel en vakkundig. Snel de vis bekeken op schade. Gelukkig was de conditie goed en bleek de kieuwboog in orde. Snel een foto en weer laten zwemmen. Werkelijk weer fantastisch om op deze manier een vis te vangen. De Spin-it in combinatie met een shad is aan te raden.

 

Deze stek was inmiddels wel verstoord en we besloten een laatste stek aan te doen. Wederom kreeg ik daar snel een aanbeet. Verder dan de staart kwam ze niet. Ook Sander kreeg een forse aanbeet. Een dikke kolk was het enige wat we te zien kregen. De vis zelf was al foetsie. Het was weer tijd. Tijd om te gaan werken. Snel weer!

Renier Izeboud